Una lliçó memorable sobre la inclusió educativa

El dimarts dia 21 de març, en Josep Font va fer a l’Escola Estel la xerrada Avançar cap a una l’escola per a tots, que formava part de la 10a Escola de Pares i Mares de Vic, organitzada per totes les AMPA de la ciutat. Un cicle d’activitats en el qual la nostra AMPA hi participa activament des dels seus inicis. Uns inicis que coincideixen amb el 10è aniversari del trasllat, el 26 de març de 2007, de l’Escola Estel des de la finca de Sant Tomàs de Riudeperes fins a Vic. En aquests anys, participant en aquest cicle hem donat a conèixer el nostre centre a Vic.

Entre mestres, mares i pares de l’Estel, un total de 25 persones van assistir a l’acte. Esperàvem una major assistència, sobretot de mares i pares de l’escola, atès que en Josep Font és un dels principals experts en educació especial al nostre país i ha estat director de de l’Estel entre 1976-2016. Recentment s’ha jubilat, però continua molt actiu.

En la seva magistral exposició, en Josep Font va defensar la necessitat d’un canvi de mirada en l’educació i la creació d’un sistema educatiu inclusiu fonamentat en el principi de l’equitat, que aporti a cada alumne allò que necessita. Per canviar la mirada, va explicar que en el món educatiu ens fixem menys en els dèficits de l’alumnat i més en què fan les escoles pels seus alumnes. Hi va concretar: què fan per tots els alumnes, què fan per uns quants i què fan per uns pocs que necessiten més suports. El que també se’n diu suports universals, addicionals i intensius.

Va ser una acte memorable, on en Josep Font va demostrar un gran domini del tema i implicació en actiu amb molts centres docents. Va ser un acte amè,  amb facilitat de paraula i exemples propers, però amb una gran fonamentació teòrica a partir de les seves investigacions i la seva dilatada experiència en el camp de l’educació especial. En fi, una lliçó d’un gran mestre que hem tingut durant molts anys a l’Escola Estel i que encara continua col·laborant-hi per tal que avancem cap una escola per a tots, entre ells els nostres fills i filles.

Comments are closed.